Heftig: Jan Smit belaagd na uitspraken bij Jinek

Aan tafel bij Jinek haalde Jan Smit maandagavond keihard uit naar staatssecretaris Jetta Klijnsma, die kwam vertellen over een experiment waardoor het makkelijker wordt om een bijstandsuitkering te ontvangen. De Volendamse zanger, die het duidelijk niet eens was met was met de PvdA-politica, kreeg naar aanleiding van zijn optreden een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen.

„Het is toch wel bijzonder om een aantal verschillende reacties te lezen op mijn vraag aan staatsecretaris Jetta Klijnsma aan tafel bij Eva Jinek!”, schrijft Jan vandaag op Instagram. „Wie het namelijk heeft gezien weet dat er met geen woord gerept is over welke mensen dan ook, die om de meest uiteenlopende redenen in de bijstand zitten. Dat ik daar nu op word aangevallen neem ik maar even voor lief. Kennelijk mag ik mezelf niet hardop afvragen of het verstandig is om jonge twintigers bijstandshulp te verlenen, omdat ze hun droombaan niet meteen vinden! Dan ben ik maar raar.”

De zanger en presentator, die in de uitzending Klijnsma verweet ’jonge mensen te ontmoedigen om een baan te zoeken’, vindt dat bijstandshulp is bedoeld voor een specifieke groep mensen. „Zieke mensen, mensen met een handicap, mensen die gedwongen ontslagen zijn, mensen die om psychische of lichamelijke redenen niet meer kunnen werken, alleenstaanden met kinderen die het hoofd niet boven water kunnen houden óf mensen die aan kunnen tonen dat ze zonder extra hulp niet kunnen overleven!”

Jan vindt het tot slot belachelijk dat er mensen zijn die hem verwijten dat hij op televisie het debat is aangegaan met Klijnsma. „Als je zoals in mijn situatie wél een goede baan hebt met een paar centen op de bank – waar ik me al vanaf mijn 10de voor uit de naad werk – mag je niet een open discussie voeren met een staatssecretaris, die mede verantwoordelijk is voor de toekomst van ons land…”