Jongeren zamelen geld in voor standbeeld Fernando Ricksen

Jongeren uit Sittard en omgeving zijn een crowdfundingsactie gestart. Ze willen 30.000 euro ophalen om een standbeeld van Fernando Ricksen bij het stadion van Fortuna Sittard te laten plaatsen.

“Hij ging altijd voorop in de strijd en gaf op het veld altijd alles voor zijn club, fans en medespelers. De slopende ziekte ALS maakte vier jaar geleden een eind aan zijn droom om ooit hoofdtrainer te worden van zijn jeugdliefde Fortuna Sittard”, schrijven de jongeren op de crowdfundingssite.

‘Vechtlust op en buiten veld’

“Fernando Ricksen staat voor vechtlust op en buiten het veld. Hij is een doorzetter, doorbreekt taboes en inspireert. Hij gunt de wereld een openhartige blik in zijn privéleven, waarin zijn verbeten strijd tegen zijn ziekte de laatste jaren centraal staat. Fernando zorgt voor gespreksstof, brengt mensen samen, straalt liefde uit en gaat nooit bij de pakken neerzitten. Hoe onwaardig en onmenselijk zijn leven soms lijkt, hij geniet, maar schuilt tegelijkertijd niet voor emoties.”

De jongeren willen dat het standbeeld een plek wordt waar fans naartoe kunnen gaan om herinneringen op te halen aan ‘de glorietijden van Fortuna’, waarin ook Ricksen een rol vervulde. Ze schrijven dat Ricksen bij de club ‘het gras opvrat, goals maakte, tikken uitdeelde en incasseerde, maar bovenal hard werkte’.

Troost en gesprek

“Laat het een plek worden waar mensen moed uit putten en vechtlust vinden. Waar je naartoe gaat om troost te zoeken of met elkaar in gesprek te gaan. Laat het een plek worden waar mensen geïnspireerd raken. Een plek voor ons allemaal.”

De 40-jarige Ricksen voetbalde van 1993 tot 1997 voor Fortuna. Daarna kwam de verdediger en oud-international uit voor AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. In 2010 keerde hij terug bij Fortuna Sittard. Drie jaar later beëindigde hij zijn loopbaan. Zowel de club als oud-spelers Mark van Bommel, Wil Boessen en Kevin Hofland zouden de actie ondersteunen.

1,60 meter hoog

Het standbeeld met 1,60 meter hoog worden, of levensgroot als er minstens 35.000 euro wordt opgehaald. Wordt er nog meer geld opgehaald, dan gaat het geld naar Stichting ALS.

Volgens de site heeft Fernando Ricksen laten weten dat hij kracht put uit het initiatief van de jongeren.

Kijk de documentaire die eerder over de zieke Ricksen werd gemaakt hier terug: