De man poseert trots met de beer die hij in zijn winterslaap geschoten heeft. Het dier had geen enkele kans.

De senaat van de Verenigde Staten van Amerika heeft met 52 tegen 47 stemmen besloten een wet op te heffen die de jacht op wilde dieren die in winterslaap zijn verbiedt.

De in het kader van het programma van de Fish and Wildlife Service (FWS) opgenomen beperkingen zouden bovenmatige gruwelijkheden van jagers verhinderen die wilde dieren ook buiten het seizoen wilde belagen en die er ook niet voor terugschrikken moederdieren met hun jongen te doden.

De nieuwe wetgeving staat het jagers bijvoorbeeld toe hongerige beren in de winter met voer te lokken en ze dan te schieten. Ze mogen legaal in burchten van wolven en beren binnendringen om daar hele dierfamilies met hun nesten uit te roeien. Bovendien zal het toegestaan zijn dieren vanuit een vliegend vliegtuig van boven neer te schieten. Dat alles was daarvoor streng verboden.

“Wat de senaat gedaan heeft moet dierenvrienden in heel Amerika tegen ze in opstand brengen”, zegt Wayne Pacelle, president van de dierenbeschermingsorganisatie Humane Society of the United States (HSUS). De beschermende beperkingen waren nog van de regering van president Barack Obama afkomstig.

Onder de nieuwe regering van de VS zijn nu de kwetsbaarste levende wezens van het land zonder bescherming. Te hopen blijft dat dierenbeschermers het lukt steun te krijgen van zowel democratische als republikeinse zijde om aan deze barbaarse praktijk een einde te maken.