Viviane (75) was net te laat. Ze riep de man die aan de deur belde nog toe. Dat werd haar bijna fataal

Een 75-jarige vrouw uit Lissewege werd woensdagmorgen gekneveld door drie onbekenden. Ze gingen ervandoor met zo’n 50.000 euro aan juwelen. “Ze bedreigden haar met een pistool en maakten haar vast met spanbandjes rond haar polsen”, aldus haar echtgenoot.

De bejaarde Viviane (75) was woensdagmorgen alleen thuis in haar woning langs de Zeebruggelaan in Lissewege (Brugge). Tussen 8.15 en 8.30 uur werd er aan de deur gebeld. Haar man was op dat moment net vertrokken naar de winkel. “Mijn vrouw lag nog boven te slapen en kon niet meteen opendoen”, vertelt hij, nog steeds onder de indruk van de feiten. “Ze maakte zich snel klaar en deed een minuutje later open. Toen zag ze een man om de hoek weg stappen.”

Viviane riep de man onwetend en goedbedoeld toe. Ze vroeg hem of hij had gebeld en de man stapte haar tegemoet. Hij vertelde haar dat hij van de post was en een pakje voor haar had. “Dat klonk op zich aannemelijk, want hij droeg een petje van Bpost”, zegt haar echtgenoot. Maar al snel bleek dat de bedoelingen van de man minder goed waren. Zijn twee kompanen stapten uit en duwden Viviane hardhandig tegen de muur. De oude vrouw schreeuwde het uit van de pijn, maar de gangsters sleurden haar over de grond mee naar binnen.

“Waar is de kluis?”

“Ze bedreigden haar met een vuurwapen en bonden spanbandjes rond haar polsen”, zegt haar echtgenoot. “Ze namen haar mee naar boven en duwden haar op het bed. Waar is de kluis?, schreeuwden ze haar toe. En terwijl richtten ze het wapen op haar gezicht.” Viviane was moedig en ontkende eerst dat er een kluis in het huis aanwezig was. Maar de homejackers wisten beter: “We weten dat er een kluis is. Dus werk mee of het loopt fout af.”

Volgens de echtgenoot van Viviane heeft een inbraak in september dan ook iets met de feiten te maken. “Ik denk dat de inbrekers toen gezien hebben dat er een kluis was en dat de grootste buit boven te rapen viel”, zegt hij. “Dat wisten ze veel te goed. Dinsdagnacht ging ons alarm ook plots af. Wellicht kwamen ze toen al op prospectie.”

Met de koevoet uit de muur gehaald

Onder dwang van de gangsters toonde Viviane de gangsters de kluis aan. Met een koevoet haalden ze die uit de muur. In de kluis zaten juwelen ter waarde van 50.000 euro in totaal. Maar ook de juwelen die Viviane aanhad namen de mannen af. Ze wikkelden de kluis in een deken en gingen ervandoor.

Toen Viviane hoorde dat de daders weg waren liep ze naar het winkeltje vlakbij om alarm te slaan. De politie zette nog een grote zoekactie op poten, maar de daders bleven uiteindelijk spoorloos. “Toen ik thuis kwam, stond het hier vol politie”, zegt de echtgenoot. “Viviane liep een lelijke schouderbreuk op en ligt in het ziekenhuis. Wellicht zal ze haar arm nooit meer helemaal goed kunnen gebruiken.”

Viviane (75) was net te laat. Ze riep de man die aan de deur belde nog toe. Dat werd haar bijna fataal
FOTO: TLG

De vrouw en haar echtgenoot zijn volledig in shock door wat hen overkwam. “Ik wil iedereen waarschuwen om de deur niet zomaar voor iedereen te openen. Zelfs niet als ze een petje van Bpost dragen”, zegt de man. “Ik durf de deur alleszins niet meer opendoen.”

De politie startte onmiddellijk een onderzoek. “De camerabeelden in de buurt worden bekeken en ook het lab kwam ter plaatse om eventuele sporen na te gaan”, klinkt het.