Meteen naar de inhoud
Home » 7 gevaren die schuil gaan in je matras

7 gevaren die schuil gaan in je matras

  • door

Heb je ooit wel eens nagedacht over de hoeveelheid tijd die je doorbrengt in bed? Veel mensen brengen er dagelijks meer dan 8 uur door en er is geen enkel ander object in huis waar we meer lichaamscontact mee hebben.

Daarom is het erg verontrustend te weten hoe gevaarlijk matrassen eigenlijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Zodra we in bed kruipen, wordt ons lichaam mogelijk blootgesteld aan chemicaliën, allergenen, schimmels, bacteriën en parasieten. Maar wanneer de gezondheidseffecten van deze risico’s zich openbaren, leggen we de link meestal niet met de werkelijke oorzaak: ons matras.

  1. Bacteriën en virussen

Oudere matrassen kunnen broedplaatsen zijn voor bacteriën en schimmels. Deze bacteriën kunnen ernstige infecties veroorzaken, die vaak resistent zijn voor antibiotica! Over het algemeen geldt dat je om de 7 jaar een nieuw matras moet aanschaffen.

  1. Huisstofmijt

Wist je dat het gemiddelde matras tussen de 100.000 en 1.5 miljoen huisstofmijten bevat? Deze kleine diertjes voeden zich aan huidschilfers, maar zijn gelukkig zelf niet gevaarlijk voor mensen. Sommige mensen zijn echter allergisch voor hun uitwerpselen. Dit kan met name gevaarlijk zijn voor astma-patiënten. Om de hoeveelheid huisstofmijt onder controle te houden, is het belangrijk je matras regelmatig te stofzuigen.

  1. Luizen

Andere ongewenste bedbewoners zijn bedluizen. Als je wakker wordt en opmerkt dat je onder de insectenbeten en rode vlekken zit, zitten er mogelijk luizen in je matras.

  1. Bedmijten

Bedmijten zijn kleine wezens die het fijn vinden om in bedden te leven. Het goede nieuws is dat ze geen ziektes met zich meedragen, maar dat betekent niet dat ze niet flink storend kunnen zijn. Door je bed te bevochtigen met alcohol kun je van ze afkomen.

  1. Giftige chemicaliën

Tegenwoordig worden de meeste matrassen geproduceerd met een brandvertragende beschermlaag. Hoewel dit bij brand van pas komt, zijn de gebruikte chemicaliën mogelijk gevaarlijk en kunnen ze allergieën veroorzaken. Er is zelfs bewijs dat deze laag kankerverwekkend kan zijn. Investeer in een biologische matras, als je je veiligheid niet op het spel wilt zetten.

  1. Schimmel

Koude lucht die aan de onderzijde van een matras condenseert, kan problemen veroorzaken. Vocht, in combinatie met een donkere omgeving, is de perfecte broedplaats voor schimmel. Schimmelsporen kunnen hoofdpijn, hoesten en astma-aanvallen veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je je matras regelmatig uitluchten en ervoor zorgen dat het zo droog mogelijk blijft.

  1. Schuimmatrassen

Traagschuim matrassen worden steeds populairder. Het probleem is echter dat ze vaak vol chemicaliën zitten.

Zoals je ziet, zijn matrassen niet zo onschuldig als je zou denken, maar als je het juiste matras uitkiest en het op de juiste manier onderhoudt, nemen de gezondheidsrisico’s drastisch af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.