Meteen naar de inhoud
Home » 7 goede redenen om af en toe een SCHEET te laten. Nummer 3 heeft me echt verrast!

7 goede redenen om af en toe een SCHEET te laten. Nummer 3 heeft me echt verrast!

  • door

Er bestaat nauwelijks een thema zo onaangenaam als flatulentie. Natuurlijk is het pijnlijk als je een wind laat in gezelschap en iedereen in de kamer weet wie de dader is. Maar eigenlijk is het een perfect normale lichaamsfunctie.

Als je wat meer op je gezondheid wil letten, loont het de moeite om je neus een beetje in de materie te verdiepen. Onderzoekers van de universiteit in Ohio ondervonden dat we gemiddeld 10 tot 20 scheten per dag laten.

Maar niet alle scheten zijn hetzelfde. Sommige stinken, andere niet. Niet-stinkende scheten laat je gewoon omdat je teveel lucht in je darmen hebt. Bijvoorbeeld omdat je lucht ‘hapt’ tijdens het praten, of omdat je net een drankje met koolzuur hebt gedronken.

1. Ze zijn een waarschuwingssysteem
Wat men ook doet, scheten kan men niet vermijden. Maar dat is goed, want ze leren je veel over je gezondheid. Hoewel de geur soms ondraaglijk is, vormen ze een vroegtijdige waarschuwing voor bepaalde gezondheidssymptomen. Als extreme geuren aanhouden of wanneer winden zelfs met pijn vergezeld gaan, zou je een arts moeten raadplegen.

2. Tegen een opgeblazen gevoel
Iedereen kent het wel: men heeft lekker en uitgebreid getafeld en men heeft een beetje een opgeblazen gevoel. Men voelt zich niet alleen opgeblazen, maar men is het ook. Omdat deze grote hoeveelheid eten verteerd moet worden, slaagt het lichaam niet alleen water, maar ook gassen op. En als je deze laat ontsnappen, zal je je gelijk beter voelen.

3. De geur is goed voor je
Dat heb je goed gelezen: Het is gezond om je eigen winden te ruiken! Studies hebben uitgewezen dat er in onze winden stoffen zitten die ons tegen ziektes kunnen beschermen. Dit ligt aan de zwavelstoffen die ook de geur van rotte eieren veroorzaken. In grote dosissen kan het giftig zijn, maar in kleine dosissen biedt het net bescherming en kan het hartaanvallen voorkomen.

4. Ze kunnen je helpen om je dieet te balanceren
Iedereen weet hoe belangrijk een goed dieet is, maar hoe weet je wat er nog in je voedingspatroon ontbreekt? Verschillende voedingsmiddelen produceren verschillende gassen die je vertellen waar je teveel of te weinig van hebt. Als je bijvoorbeeld bijna geen scheten laat, heb je wellicht een gebrek aan vezels. Goede leveranciers hiervoor zijn bijvoorbeeld volkoren, linzen en bonen. Teveel rood vlees zorgt voor een sterke geur, dus dan zou je dit misschien een beetje moeten terugschroeven in je dieet.

5. Ze zorgen voor gelukkige en gezonde bacteriën
Ben je klaar voor een schokkende waarheid? Slanke mensen laten meer winden en zijn gelukkiger. Dat komt omdat mensen die gezond leven meer vezels innemen door meer fruit en groenten te eten, waardoor de spijsvertering beter gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor actievere en dus gezondere bacteriën.

6. Het is goed voor je dikke darm huishouding
Vertelden je ouders niet dat je er af en toe eentje moest laten vliegen? Een wind ophouden, is immers volkomen ongezond, en op lange termijn kan dit de darmfunctie zelfs negatief beïnvloeden.

7. Het doet gewoon echt goed
Wees maar eerlijk: Er zijn weinig dingen die zo lekker zijn dan af en toe een wind te laten vliegen. Een scheet moeten ophouden, zorgt gewoon voor een slecht humeur. Dit is nog een reden te meer om ze gewoon te lossen!

Vind je dit een leuke tip? Vergeet het dan niet te delen met de rest van je vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.