Vrouw (71) voelt nooit pijn of stress door zeldzame aandoening

Na 2 paracetamol was Jo hersteld van haar heupoperatie. Maar die heup was niet alleen het probleem. De dokters merkten ook op dat haar beide duimen stijf stonden van de artrose. En dus moest Jo weer onder het mes. Volgens de chirurg is zo’n ingreep normaal gesproken een “ware marteling”, maar Jo gaf geen kick. Dit was het moment dat de dokters haar doorstuurden naar een pijnspecialist in Londen.

Hoge pijngrens
Bij het voelen van pijn is anandamide nodig, een overdrachtsstof die een belangrijke rol speelt bij pijnprikkels, depressie en geheugenproblemen. Door een samenspel van 2 mutaties heeft Jo hiervan een dubbele portie in haar lijf, waardoor ze een superhoge pijngrens heeft. Dat verklaarde een hoop.

Jo brak als 8-jarige bijvoorbeeld eens haar arm, maar repte hier dagenlang met geen woord over. Ook extreem pittig eten was voor de Schotse vrouw nooit een probleem, en de keren dat ze zich verbrandde tijdens het strijken is ontelbaar.

Blij
Jo is blij nu ze weet wat er aan de hand is. “Het grappige is dat ik inderdaad constant dingen vergeet”, vertelt Jo. “Er zijn enkele voordelen aan mijn situatie verbonden, maar ik mis ook een hoop alarmsignalen.” De dokters kunnen veel van haar leren. Mensen zoals Jo kunnen hen inzichten geven bij pijnpatiënten en de ontwikkeling van nieuwe pijnstillers.

Jo is daar blij om. Ze hoopt met haar verhaal de wetenschap te kunnen helpen. “Misschien lopen er nog heel wat mensen rond die zich afvragen wat er met hen scheelt. Als zij hun steentje bijdragen en zich medisch laten onderzoeken, zijn we misschien weer een stap dichter bij de oplossing.”

Jo Cameron is de linkse vrouw op de foto.

https://www.instagram.com/p/Bvi7TUAh6_3/?utm_source=ig_embed