Meteen naar de inhoud
Home » Als de artsen zeggen hoe ongezond hun zoon is nemen de ouders een beslissing. 30 jaar later gaan deze foto’s de wereld rond.

Als de artsen zeggen hoe ongezond hun zoon is nemen de ouders een beslissing. 30 jaar later gaan deze foto’s de wereld rond.

  • door

De Noor Torstein Lerhol is docent, politicus, sociaal geëngageerd en reist graag de wereld door. Hij is een inspiratiebron voor andere mensen. Maar wie de 30-jarige tegenkomt zal volkomen verrast zijn, dat deze man zo succesvol is.

Torstein lijdt namelijk aan spinale musculaire atrofie en zit al zijn hele leven in een rolstoel. Zijn ouders hebben altijd achter hem gestaan. Toen de artsen hun vertelden dat hun zoon nooit zou kunnen lopen, besloten ze hem zo normaal mogelijk op te voeden. Ze zien niet in waarom ze hem anders zouden moeten behandelen dan zijn zusters.

Net als zijn zussen heeft Torstein gestudeerd en weet al jong dat hij leraar wil worden. Bovendien begint hij zich als jong volwassenen in de politiek te interesseren. Spoedig is hij bekend als de meest inspirerende (en lichtste) politicus van het land – want Torstein weegt maar 17 kg. Zijn humoristische instelling maakt duidelijk hoe de jonge man met zijn ziekte omgaat.

Torsteins levensmoed inspireren het hele land. Toch aarzelt hij als de jonge fotograaf Henrik Fjørtoft hem op een dag een bijzonder idee voorstelt: hij wil graag een naaktserie van de politicus maken. Torstein is niet zeker dat zijn lichaam echt iets is dat mensen willen zien, maar toch stemt hij toe. Een paar maanden later is de hele wereld ontroerd door de beelden en door de woorden van Torstein:

„Ik heb lang nagedacht over deze foto’s. Ik wilde graag laten zien dat mijn lichaam en uiterlijk geen effect op mijn innerlijk en zelfbewustzijn hebben. Ik hoop dat deze woorden al diegenen bereiken die zich te veel om hun uiterlijk bekommeren. Want andere waarden geven de doorslag voor iemands succes.

De fotograaf wilde laten zien dat schoonheid zoveel meer is als dat wat hier gewoonlijk onder verstaan. Hij wilde laten zien dat het mogelijk is in alle dingen schoonheid te ontdekken. De boodschap luidt dat we in onze samenleving alle mensen dienen te accepteren, hoe ze er ook uitzien.

Natuurlijk had ik al snel in de gaten dat ik geen Brad Pitt ben. Eerder de klokkenluider van de Notre Dame. Maar dat heeft me er niet van weerhouden mijn dromen te volgen – ik heb mijn andere talenten gebruikt. Daardoor hebben de mensen me altijd met respect behandeld. Op school hebben mijn leerlingen mij als een docent als alle andere behandeld. Het uiterlijk is een belangrijk item voor kinderen en omdat ze mij als ieder ander behandeld hebben geeft dat hoop voor alle mensen.

Ik wil niet naïef lijken en hopen dat uiterlijke schijn niet meer belangrijk zal zijn. Maar ik hoop wel dat we ons leven leiden zonder te veel te letten op wat andere mensen van ons denken. Ik heb actief besloten dat mijn uiterlijk niet de belangrijkste rol in mijn leven mag spelen.

Misschien was het voor mij makkelijker omdat ik er toch nooit als een model uit zal zien. Maar ook anderen kunnen deze beslissing nemen, want ieder heeft veel kwaliteiten en eigenschappen. En dat is wat zou moeten tellen en wat de samenleving moet leren. Ik denk dat het belang van het uiterlijk in het algemeen overschat wordt“.

Deze wijze woorden zou ieder zich ter harte moeten nemen, want het gaat ons allen aan en kan het samenleven van mensen verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.