Meteen naar de inhoud
Home » DEZE belastingvoordelen laat iedereen liggen… Zonde! Dit wisten wij ook nog niet!

DEZE belastingvoordelen laat iedereen liggen… Zonde! Dit wisten wij ook nog niet!

  • door
De panda's Yuanman en Meilan.

Veel mensen hebben geen idee hoe ze meer voordeel uit hun aangifte kunnen halen!

Het is alweer 1 maart geweest, tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Gelukkig kan dat tegenwoordig allemaal digitaal, die papierwinkel van vroeger is mooi achter de rug. De fiscus vult veel gegevens vooraf in, maar hierdoor is het wel een stuk gemakkelijker om een aantal belastingvoordelen over het hoofd te zien…

De Bond voor Belastingbetalers, de zelfbenoemde ‘waakhond voor alle belastingbetalende Nederlanders’, hekelt deze werkwijze. ,,Wij zijn niet tegen belasting betalen, maar we vinden dat iedereen eerlijk zijn deel moet betalen.’’ CEO van de Bond, Wouter Nijssen, heeft alvast een paar voordelen op een rijtje gezet:

Druk nooit klakkeloos op OK! Het lijkt zo simpel, alles is al ingevuld en het enige dat wij nog moeten doen is op ‘ok’ drukken. De belastingdienst wekt volgens Nijssen de indruk dat alles compleet is, maar volgens hem laten veel mensen op deze manier aftrekposten of fiscale voordelen lopen. ,,Van 60 procent van onze gebruikers krijgen we te horen dat ze door onze hulp meer besparen dan de 25 euro die wij in rekening brengen.’’

Verdeel je belasting met je fiscale partner: Als je samen aangifte doet dan mogen er bepaalde aftrekposten worden verdeeld. Fiscaal partner ben je als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, maar ook als je samen kinderen hebt of een koophuis deelt. Bepaalde inkomsten en aftrekposten mogen fiscaal partners onderling verdelen. Daarbij gaat het om hypotheekrenteaftrek, aftrekposten zoals zorgkosten en giften en vermogen. Leg echter deze aftrekpost niet zomaar neer bij degene met het hoogste inkomen, het is gek genoeg soms zelfs handiger om dit bij de partner met het laatste inkomen te leggen. Die kan hierdoor bijvoorbeeld voor een heffingskorting in aanmerking komen.

Check je toeslagen: Je inkomen is er niet alleen voor je inkomstenbelasting, maar ook voor al je toeslagen. Het vergeten of niet beoordelen van je aftrekposten kan ook betekenen dat je minder of geen toeslag (meer) krijgt, zoals huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Let hier dus goed op, het kan honderden euro’s per jaar schelen.

Vergeet niet je hypotheekkosten af te trekken: ,Het komt, volgens Nijssen, geregeld voor dat mensen een hypotheek oversluiten in verband met de lage hypotheekrente. Let op dat je niet vergeet alle kosten daarvan in je aftrek onder te brengen: advieskosten, notariskosten, boeterente, kosten kadaster, afsluitprovisie. ,,Hierover bestaat veel onwetendheid, omdat mensen dit in hun leven niet zo vaak tegenkomen.”

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.