Meteen naar de inhoud
Home » Bijna miljoen kijkers voor aflevering ‘Zomergasten’ met Eberhard van der Laan

Bijna miljoen kijkers voor aflevering ‘Zomergasten’ met Eberhard van der Laan

  • door

eberhard

Eberhard van der Laan ontroert bijna miljoen Nederlanders

Bijna 975.000 mensen keken zondagavond naar de aflevering van Zomergasten waarin burgemeester Eberhard van der Laan centraal stond. De aflevering van zondagavond komt daarmee boven de aflevering met premier Mark Rutte (925.000 kijkers) en Ahmed Aboutaleb (789.000 kijkers) te staan. 

Ernstig ziek
De 62-jarige Van der Laan is mateloos populair in Amsterdam. Was hij dat eerst al, sinds hij bekend heeft gemaakt dat hij ernstig ziek is (hij heeft uigezaaide longkanker) kwamen de Amsterdammers massaal op de been. In vele horecagelegenheden werden schermen opgehangen zodat gasten de aflevering van Zomergasten niet zouden missen. Vanwege de ziekte van Eberhard werd de aflevering niet live uitgezonden maar vooraf opgenomen.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Op dit moment gaat het goed de burgemeester, al heeft hij op veel plekken nog steeds pijn. Hij voelt zich niet heel moe en eigenlijk best wel lekker, al ‘gaat het wel gewoon erg slecht.’ Op de vraag waarom hij niet al zijn werk heeft laten vallen toen hij erachter kwam dat hij ziek was antwoord hij: “Ik heb er zeker over nagedacht om te stoppen, maar verantwoordelijkheid is toch wel mijn bijnaam. Ik denk dat mij een overmaat aan verantwoordelijkheidsgevoel is meegegeven. Hierdoor heb ik af en toe wel dingen verwaarloosd, bijvoorbeeld op het thuisfront.” In spijt hebben gelooft hij niet zo, maar mocht hij het over kunnen doen, dan zou hij het in betere balans overdoen. Wel benadrukt hij dat hij sinds de diagnose in januari minder doet dan hij voorheen deed: “Er wordt veel overgenomen door de wethouder en de Amsterdammers helpen gigantisch.”

( Lees verder onder de foto )

Verbinding en verbroedering
De rode draad die de hele aflevering met de zieke Eberhard is toch wel het feit dat hij een enorm betrokken Amsterdammer is die er een hekel aan heeft om politicus genoemd te worden. Want, zo zegt hij zelf: “Ik ben gewoon een burger die een tijdje zich afgeeft met bestuur en dat is soms politiek.” Burgemeester worden was ook nooit zijn droom: “Ik wilde echt niet zo’n saaie man worden. Maar burgemeester van Amsterdam, dát is natuurlijk wel een verhaal apart. Wanneer Janine aan het einde van de aflevering fragmenten laat zien van de voetballer Nouri en zijn broertje, schieten Van der Laan de tranen in de ogen. Niet van zijn eigen verdriet, maar van het verdriet van de familie van Nouri en van de verbroedering die uit de video’s naar voren komt. Deze verbinding en verbroedering is waar het volgens hem allemaal om draait: “Laat Amsterdam de lieve stad blijven die het is.”

Bron: VPRO | Beeld: video still

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.