Meteen naar de inhoud
Home » (Bijna) in de overgang? ZO voorkom je dat je heel veel aankomt!

(Bijna) in de overgang? ZO voorkom je dat je heel veel aankomt!

  • door

Aankomen in de overgang hoeft niet als je dít doet!

De overgang is een levensfase waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. De menstruatie stopt, dit proces wordt in werking gezet wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer overhebben. Het lichaam produceert hierdoor bijna geen oestrogenen en progestagenen (hormonen) hierdoor verliest het voortplantingssysteem haar functie.

De meeste vrouwen hebben hun laatste ovulatie en menstruatie zo rond hun vijftigste levensjaar, na een periode waarin de menstruatie al onregelmatig wordt. De overgang is een heel natuurlijk proces, maar je kunt er wel ontzettend veel last van krijgen. Opvliegers, stress, hartkloppingen: het is slechts een klein deel van de klachten die een vrouw in de overgang kan ervaren. Ook kunnen de hormonale veranderingen tijdens de overgang je metabolisme behoorlijk beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat je flink wat kilo’s aankomt. Maar volgens een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Pittsburgh hoeft dit helemaal niet het geval te zijn, zolang je er maar een klein beetje moeite voor doet.

200 calorieën
In het algemeen geldt volgens het onderzoek dat wanneer je in de overgang raakt en graag op gewicht wilt blijven,  je zo’n tweehonderd calorieën per dag minder moet eten dan je gewend bent. Volgens het voedingscentrum hebben vrouwen ongeveer 2000 calorieën per dag nodig, maar dit is wel afhankelijk van hoeveel je beweegt en hoe oud je bent. Hoe ouder je bent, hoe minder je nodig hebt; je bent simpelweg minder actief. Veel vrouwen kunnen het volgens diëtisten zelfs makkelijk met 1500 kCal per dag doen! Dus, als je een boterham per dag laat staan of een paar koekjes minder snoept zorgt dit er al voor dat jij na de overgang gewoon op hetzelfde gewicht blijft.

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.