Meteen naar de inhoud
Home » Chinezen woedend over ‘mishandeling’ panda’s

Chinezen woedend over ‘mishandeling’ panda’s

  • door
De panda's Yuanman en Meilan.

In China is ophef ontstaan over videobeelden waarop te zien is hoe twee dierenverzorgers ruw omgaan met twee jonge reuzenpanda’s. De beelden zijn de voorbije dagen viraal gegaan op de lokale sociaalnetwerksites.

De panda's Yuanman en Meilan.De panda’s Yuanman en Meilan. © AFP

In de video is onder meer te zien hoe de verzorgers de dieren – genaamd Yuanman en Meilan – over de grond slepen en tegen de grond werken. De beelden, die werden gemaakt in het onderzoeks- en kweekcentrum voor reuzenpanda’s in de stad Chengdu, worden druk gedeeld op de sociaalnetwerksites in China. Heel wat mensen veroordelen in hun commentaar het gedrag van de dierenverzorgers.

In een interview met de Chinese nieuwssite The Paper zegt ook de directeur van het centrum in Chengdu dat het gedrag van de verzorgers ongepast is en dat de dieren ,,met zachtheid” behandeld moeten worden. Tegelijkertijd haalt hij ook wel aan dat de video een vertekend beeld schetst, omdat bijvoorbeeld niet te zien is dat de verzorgers verwond werden door de panda’s.

Geïrriteerd

Een van de verzorgers geeft in een filmpje zelf uitleg bij wat er gebeurd is. ,,Op 12 juli ging ik een van de babypanda’s voeren. Aanvankelijk ging het er lief aan toe, maar plotseling werd hij knorrig. Misschien raakte hij geïrriteerd, in ieder geval heeft hij ons hard gebeten. Het was zo erg dat we probeerden te ontsnappen.”

,,Ik dacht eerst nog dat hij me op zachte wijze zou bijten, maar mijn arm deed ontzettend veel pijn. Zijn tanden stonden er echt in. Ik moest de bek van de panda wel opentrekken. Het bloed sijpelde eruit en de twee sneeën in mijn arm waren heel diep. Toen hij me een tweede keer wilde bijten, heb ik het dier instinctief weggeduwd. Ik wilde hem geen pijn doen, maar het dier viel wel op de grond.”

Momenteel leven er in China naar schatting nog 2.000 reuzenpanda’s in het wild. De koepel van natuurorganisaties IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de panda’s in september geschrapt van de lijst van diersoorten die ‘in gevaar’ zijn. De status is nu verlaagd naar ‘bedreigd’.

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.