Meteen naar de inhoud
Home » Discussie: kind aan de leiband, goed idee of absoluut nee?

Discussie: kind aan de leiband, goed idee of absoluut nee?

  • door

Geen enkel thema veroorzaakt zoveel discussie als de opvoeding van kinderen. Deze polemieken kunnen gaan over zeer banale onderwerpen zoals bedtijd en aantal uren tv kijken, maar het kan ook gaan over belangrijke en ernstige thema’s. Denk maar aan vaccinaties en voeding. De laatste tijd waait er heel wat stof op in verband met een nieuw opvoedingsconcept: kinderen aan de leiband!

Voor sommige mensen zijn ouders die hun kinderen aan de leiband houden niet goed snik. Ze zijn compleet schaamteloos en hebben geen respect voor het kind. Een kind de leiband aandoen is onterend.

Anderen zeggen dan weer dat kinderen vaak moeilijk te controleren zijn en vinden de maatregel eerder praktisch. Het heeft niets met een gebrek aan respect te maken. In tegendeel: ouders kunnen er zo zeker van zijn dat hun kind niet verloren loopt. Kinderen bruisen van de energie en soms raken ze daarom hun weg kwijt of raken gescheiden van hun ouders. Eens er een ‘verbinding’ bestaat tussen ouder en kind, kan er niets meer gebeuren.

Zo is het in Groot-Brittannië helemaal niet vreemd meer om een kind in een harnasje te zien. Daarmee kunnen  ouders verzekeren dat het kind veilig blijft voor onvoorzichtige weggebruikers.

Als buitenstaander krijgen we slechts een momentopname van het leven van anderen. Voorstanders van de kinderleiband zeggen dat kinderen er goed mee geholpen kunnen worden, voor kinderen die niet stil kunnen zitten. Als hun ouders naar een leiband grijpen, wil dat niet zeggen dat ze het kind minder graag zien. Een vader zei zelfs dat hij zijn kind zeker kwijt zou zijn als hij geen leiband had gebruikt. Een kinderleiband redde al menige gevaarsituatie.

( Lees verder onder de foto )

Het is omwille van deze problematiek dat ouders nu in de openbaarheid treden om het stigma weg te nemen. Ze vinden niet dat ze als ouder gefaald hebben. Toch blijft het een zeer gevoelig onderwerp.

Verdedigers van beide kanten van de discussie stellen zich onwrikbaar op. Aan de ene kant zijn mensen ervan overtuigd dat je kinderen prima zo kan opvoeden dat je ze niet als ‘huisdieren’ moet behandelen. De tegenstanders zeggen dat ze de leiband nodig hebben om gevaar uit de weg te gaan en zeker te zijn dat hun kind niets overkomt. Het belangrijkste is uiteindelijk dat kinderen zich goed en geliefd voelen. Het gaat tenslotte alleen maar om hen. Er zijn nu eenmaal vragen waarop geen eenduidig antwoord kan gegeven worden.

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook.

Bron: Simplemost, abcnews, Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.