Meteen naar de inhoud
Home » Droevig en inspirerend tegelijk: dit is het leven van de ‘lelijkste vrouw ter wereld’.

Droevig en inspirerend tegelijk: dit is het leven van de ‘lelijkste vrouw ter wereld’.

  • door

Over wat schoonheid is, kunnen we urenlang twisten. Schoonheid en lelijkheid hangt sterk af van cultuur en samenleving. Ook is het schoonheidsideaal onderhevig aan veranderingen door de tijd heen. Mary Ann Bevan heeft echter pech. Ze leeft in een tijd waarin mensen die er wat anders uitzien geen makkelijk leven hebben. Hoe deze Engelse vrouw aan de bijnaam ‘lelijkste vrouw ter wereld kwam’ is een tragische maar tegelijk inspirerende geschiedenis.

Mary Ann komt ter wereld op 20 december 1874 in Plaistow, London, als kind van een arbeiderskoppel. Een groot deel van haar jeugd werkt ze als verpleegster. Als ze 29 jaar oud is, trouwt ze met de bloemenhandelaar Thomas Bevan. Haar echtgenoot sterft jammer genoeg elf jaar later en laat haar met vier kinderen achter. Rond deze tijd zijn de eerste sporen zichtbaar van een zeldzame ziekte die Mary Ann treft. Haar leven zal voor altijd veranderen.

Mary Ann lijdt aan acromegalie, een groeistoornis die zich vooral laat blijken door een vergroting van bepaalde lichaamsdelen, met name armen en benen. Mary is 32 als ze zelf merkt dat er iets vreemds aan de gang is met haar lichaam. Ze heeft voortdurend pijn in de spieren. Hoewel de aandoening haar het leven zeer moeilijk maakt, moet ze toch verder. Ze heeft immers vier hongerige monden te voeden.

Omwille van financiële problemen voelt Mary Ann zich genoodzaakt om iets te doen dat haar familie in een ongewoon daglicht plaatst. Ze neemt deel aan een anti-schoonheidswedstrijd. Als ze wint, zal ze daarmee de titel ‘lelijkste vrouw ter wereld’ krijgen. Daar hangt een mooie som geld aan vast en dat is precies wat ze nodig heeft. Ze zet haar trots opzij en neemt deel. Ze pakt de vele beschimpingen erbij, het enige wat ze wil is voor haar kinderen kunnen zorgen.

Nadat ze de wedstrijd gewonnen heeft, gaat Mary Ann bij het circus werken. Ze gaat als deel van een ‘freakshow’ op tour door het Verenigd Koninkrijk. Daarna gaat het gezelschap naar de VS. Daar krijgt Mary Ann een contract aangeboden om in het pretpark van Coney Island als deel van de Dreamland Side Show op te treden. Ze zal daar blijven tot haar dood in 1933.

Het lot van Mary Ann is een direct resultaat van de intolerantie van haar tijd. Gelukkig hebben mensen heden ten dage een betere houding naar patiënten met acromegalie. De bekende postkaartenfabrikant Hallmark brengt tijdens haar leven zelfs een postkaart uit met haar foto, vergezeld van spottende bijschriften. Pas als een Duitse dokter de afbeelding in handen krijgt en de fabrikant wijst op de medische toestand van de vrouw, neemt de fabrikant de kaart uit productie.

Zelfs in onze tijd is ‘lelijkheid’ vaak een gevoelige kwestie. We leren echter van Mary Ann dat schoonheid geen zaak is van de buitenkant, maar van de binnenkant. Iemand die bereid is om haar leven te geven voor anderen is niets minder dan een bewonderenswaardige schoonheid.

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook.

Bron: SuperCurioso

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.