Meteen naar de inhoud
Home » Eet jij je haring graag met uitjes? Dat kan je beter niet doen en dit is waarom

Eet jij je haring graag met uitjes? Dat kan je beter niet doen en dit is waarom

  • door
View image on Twitter

Uitjes op de haring zijn een no-go, net als het witte bolletje

Het seizoen van de haring is weer geopend en wie houdt er nou niet van een lekkere verse haring met wat uitjes en wat zuur? Wij wel! Toch kunnen we dat uitje beter achterwege laten, zegt haringkenner Huib Stam. Hij schreef een boek over deze oer-Hollandse vis en dan vooral over de smaak. Deze zou zo specifiek zijn dat je de uitjes beter weg kan laten als je daar echt van wilt genieten.“Het aroma van haring is delicaat,” legt hij uit op NU.nl. “Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren.”

Bederfsmaak maskeren
Als dat zo is, waarom doen we dat dan al sinds jaar en dag? Dat komt volgens Stam doordat er vroeger nog geen koelkasten bestonden. Op die manier konden ze de bederfsmaak wat maskeren. Lekker hè? Huib vindt juist daarom dat haring eten met ui niet meer van deze tijd is. “We zijn het inmiddels gewend, maar eigenlijk vind ik het barbaars om ui bij de haring te eten.” Toch vind hij de smaak wel bij de haring passen en vindt hij het dus wel een goede oplossing van onze voorouders. “Ik vind het ook niet erg om te eten, maar je mist dan wel de typische smaak van de vis. Dus mijn tip: laat de ui weg bij de haring, als een eerbetoon aan de traditie.”

Wit bolletje
Ook iets wat echt niet bij een haring hoort is het typische witte bolletje. Dit zou afbreuk doen aan de smaak van de haring en gewoon ronduit zonde zijn. Je kan de haring beter op een plak roggebrood leggen, zegt collega-viskenner en restauranthouder Miranda Bernáth. “Het zure van dit brood sluit goed bij de vis aan. Een wit bolletje is zonde van de haring.” Zij is dan wel weer van mening dat een uitje bij de haring heerlijk is. “Ik eet ‘m liever niet puur.” Zo is een ‘frisse salsa’ van augurk, ui en tomaat volgens haar heel lekker bij de vis. “Je krijgt dan weer een andere haring zoals je ‘m al kent. Thuis wordt haring toch vaak op de geijkte manier gegeten, maar je kunt er zo veel meer mee variëren.”

Smaken verschillen natuurlijk! Hoe eet jij ‘m het liefst?

  • Bron: NU.nl| Beeld: video stil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.