Meteen naar de inhoud
Home » Bij het frituren van kipfilet komt er een witte afscheiding uit. Kun je raden wat het is?

Bij het frituren van kipfilet komt er een witte afscheiding uit. Kun je raden wat het is?

  • door

Vaak horen we onze ouders en grootouders zeggen dat kippenvlees vroeger anders was. Het was steviger en moest langer gekookt worden. Kippensoep was aromatischer, had een mooiere kleur en smaakte veel beter. De kippen zelf waren veel kleiner en groeiden langzamer, en aten meestal graan en wat ze op de grond konden vinden.

En nog belangrijker, de vogels hadden op de boerderijen van onze grootouders volledige bewegingsvrijheid, niet bepaald iets dat de kippen die op industriële schaal worden gefokt kunnen doen.

Een paar jaar geleden was er een opname, die de omstreden technieken om in een buitenlandse slachthuis het kippenvlees groter te maken liet zien, al op het internet te bekijken. Om het vleesvolume te verhogen, werden kippen ingespoten met een mysterieuze substantie, waardoor het er een stuk beter uitzag. Uit een gemiddelde volwassen kip werd een echte reus gecreëerd, die maar nauwelijks op een dienblad zou passen. Consumenten die zich nergens van bewust zijn, kopen dit vlees omdat het er erg goed uitziet. Bijna niemand vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een kip tot zo’n groot formaat kan uitgroeien.


Bekijk een video die deze praktijk laat zien!

De waarheid komt boven water wanneer we dit soort vlees gaan koken. Als je het in een voorverwarmde pan doet, begint het te spatten en er komt een vreemde vloeibare substantie uit. Dat is te danken aan de injectie die in de kip kreeg toegediend. Er verschijnt een dikke witte afscheiding in de pan die er niet al te smakelijk uitziet. Sommigen zeggen dat het gewoon water is met zout of opgeloste eiwitten, maar volgens andere bronnen zou het een vloeistof met levensmiddelenadditieven inclusief vermalen voedselresten en vet zijn. Wat er in de injectiespuiten zit is in feite alleen bekend aan de fabrikanten, maar het is heel waarschijnlijk niets goeds, omdat zij de consument niet informeren over wat er in zit.

Als we de kip die organisch werd gefokt gaan bakken, komt er vrijwel geen witte afscheiding tevoorschijn, en is de olie de enige vloeistof in de pan. Ter vergelijking enkele foto’s van een experiment waarin kipfilet uit de supermarkt en vlees van kippen uit een dorp werd gebakken.

1. Kip van de markt (wit en stinkende schuim dat eruit verdampt).

2. Kip van een boerderij in een dorp. Er is veel minder water in de pan!

Bepaal zelf welk vlees beter is om te kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.