Meteen naar de inhoud
Home » Gooi de schillen van ajuinen niet weg! Dit is wat je ermee kan doen.

Gooi de schillen van ajuinen niet weg! Dit is wat je ermee kan doen.

  • door

Als we groenten schillen om een heerlijke maaltijd te bereiden, verdwijnen die meestal meteen in de groenafvalbak. De meningen zijn verdeeld over komkommers en appels wat de schil betreft. Is het beter deze voedingsmiddelen met of zonder schil op te eten? Maar over ajuin is iedereen het eens. De schil dient voor niets en moet dus de composthoop op. Maar hou de schillen van ajuinen bij je volgende kooksessie toch maar bij. We geven je zes tips in verband met wat je ermee kan doen.

  1. Paaseieren kleuren

Ook al is Pasen nog ver weg, je kan nu al beginnen met ajuinschillen te verzamelen. Vooral rode ajuinen geven een intense kleurstof af. Daarmee kan je eieren een kleurtje geven voor het Paasfeest. Kook de eieren in water waarin je een behoorlijke hoeveelheid ajuinschillen legt. Ook kan je de eieren een voor een inpakken in ajuinschillen. Wikkel deze dan in aluminiumfolie en kook deze in water.

  1. Groentesoep

Je kan ajuinschillen gewoon mee in je groentesoep koken. Dat geeft een krachtige smaak aan je soep en het geeft het water een kleurtje. Je kan ajuinschillen gebruiken in plaats van bouillonblokjes.

  1. Bescherm je planten

Het is algemeen geweten dat ajuin planten beschermt tegen schimmels. Maak daarvoor dit eenvoudig ajuinpreparaat. Meng 100 gram ajuinschillen met een liter water en laat dat een hele week in een luchtdichte verpakking rusten. Verdun dan de vloeistof met water voor je het aan je planten geeft. Gebruik tien delen water per deel ajuinwater.

  1. Tegen krampen in het been

Ajuinen kunnen ook de pijn van krampen in je benen verzachten. Kook daarvoor een handvol ajuinschillen in water op een zacht vuurtje gedurende 10 tot 20 minuten. Zeef het kookvocht en laat afkoelen. Drink elke dag een glas ajuinwater voor het slapengaan. De pijn vermindert zeer snel of verdwijnt helemaal.

  1. Haar kleuren

Ajuin kan je ook gebruiken om je haar een koperkleurtje te geven. Breng een handvol ajuinschillen aan de kook in mineraalwater. Laat afkoelen en zeef de vloeistof. Was je haar met shampoo en bevochtig het dan met het ajuinwater. Laat de vloeistof enkele minuten inwerken en spoel dan uit. Je kan de methode herhalen als je nog meer kleuring wilt.

  1. Gezond brood

Je kan het aroma van ajuinschillen ook bij het bakken benutten. Laat daarvoor de ajuinschillen goed drogen. Daarna vermaal je ze tot poeder. Vervang één tot vijf procent van de bloem door dit poeder.

Met deze trucs haal je het beste uit je ajuinschillen. Ajuinen horen zowat bij elke maaltijd, dus er is nooit een tekort aan schillen. Profiteer van de mogelijkheden die ajuinschillen je bieden!

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook!

Bron: smarticular

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.