Meteen naar de inhoud
Home » Help: dit kun je doen om je gepeste kind te helpen

Help: dit kun je doen om je gepeste kind te helpen

  • door

Bied je kind een luisterend oor

Haalt je kind slechte cijfers? Wil hij of zij onder geen beding naar school en klaagt je zoon of dochter over hoofd- of buikpijn? Het kan zijn dat je kind wordt gepest. Het is vreselijk voor je kind als school door het pesten niet meer leuk is, helaas hebben ouders dit niet altijd door. Niet zo gek aangezien slechts één op de drie kinderen die worden gepest, dit aan hun ouders vertellen. Neemt je kind jou in vertrouwen door te vertellen dat hij of zij wordt gepest? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Helaas bestaat er geen ideale aanpak van hoe je je kind kunt helpen of pesters kunt aanpakken. Ieder mens is weer anders en iedere situatie is weer uniek. Wel zijn er richtlijnen waar je kind baat bij kan hebben.

Allereerst: bied je kind een luisterend oor, neem je kind serieus en stel vragen. Soms zijn ouders geneigd om te zeggen: ‘Het zal wel meevallen’, maar als je kind dat zo niet ervaart kan deze uitspraak hard aankomen. Ook zal hij of zij je niet snel weer in vertrouwen nemen. Wees er voor je kind en laat merken dat je voor de volle 100 procent achter je zoon of dochter staat.

Neem niet meteen contact op met de ouders van de pester
Wanneer je zoon vertelt dat Tom hem pest, wil je het liefst meteen naar Toms ouders gaan. Niet alleen kan de situatie voor je kind daardoor erger worden, maar de kans is groot dat je kind je niet meer in vertrouwen neemt. Je kunt het beste vragen stellen als: hoe lang gebeurt dit al? Heb je het al aan een docent verteld? Moedig je kind aan om aan een oplossing te denken. Zegt je kind dat hij of zij het juist wel fijn vindt als je met de ouders van de pestkop praat? Dan kun je uiteraard -rustig- contact opnemen met de ouders van Tom.

Laat je kind weten dat hij of zij geweldig is
Een gepest kind is vaak erg onzeker over zichzelf. Geef je kind daarom regelmatig een compliment. Blijf hem of haar bovendien aanmoedigen wanneer je kind de pesters durfde aan te spreken of iemand op school in vertrouwen heeft genomen. Laat weten dat je zoon of dochter goed heeft gehandeld en dat hij of zij vrienden en familie heeft die 100 procent achter hem of haar staan!

Vertel het aan een docent
Een kind wil altijd dat het pesten stopt en wil de situatie al helemaal niet erger maken. Beloof daarom altijd dat je niets zult doen waar je kind zich niet goed bij voelt. Vraag wel of hij of zij zelf naar een docent durft te stappen. Durft je kind dat niet? Vraag of jij het dan mag doen. Heb je toestemming om met de leraar van je zoon of dochter te praten? Onthoud, of beter nog schrijf op, wat je kind heeft verteld en geef dit door aan de docent. Vertel de docent hoe je zoon of dochter de pesters het liefst wil aanpakken en kom met de leraar tot een oplossing.

Blijf erover praten
Sinds je met je kind en de school hebt gepraat, lijkt het pesten te zijn gestopt. Blijf er toch met je zoon of dochter over praten. Wanneer je kind niet over het pesten praat, betekent dit niet dat het niet meer gebeurt. Vraag in het begin nog iedere dag of de kinderen wel aardig waren en later zo’n twee keer per week. Is je kind twijfelachtig om te vertellen of zijn of haar dag? Vraag dan om zijn of haar dag een cijfer te geven. Kinderen durven vaak wel toe te geven dat ze geen fijne dag hebben gehad, maar willen niet vertellen wíe het was. Door een cijfer aan een dag te geven, gaat je kind misschien toch voorzichtig over zijn of haar dag praten.

Vergeet niet om plezier te hebben
Ook al hebben kinderen veel profijt van praten over hun problemen, ze willen ook graag kind zijn. Nodig de beste vrienden of vriendinnen van je kind uit voor een leuke doe- of filmmiddag. Bel eventueel ook de ouders van de vrienden van je kind op. Maak met hen een plan van aanpak over hoe hun kinderen jouw kind kunnen helpen. Pesters benaderen je kind minder snel, wanneer je zoon of dochter met anderen is. Stel voor dat een paar vrienden van je zoon of dochter altijd bij hem of haar is.

Blijf positief
Wanneer je kind teneergeslagen uit school komt, wil hij of zij er niet altijd over praten. In plaats van er meteen over te praten kun je hem of haar na school naar een leuke serie laten kijken, wat extra lang laten gamen of het lievelingseten van je kind maken. Natuurlijk kun je thuis niet alle regels voor je zoon of dochter aanpassen, maar het zal hem of haar wel een beter gevoel geven wanneer je een paar dingen even door de vingers ziet. Bovendien zal je kind wellicht sneller met je willen praten over zijn of haar dag wanneer hij of zij zich wat beter voelt.

Signalen
Helaas durven veel kinderen niet aan hun ouders te vertellen dat ze worden gepest. Kinderen durven vaak niet aan hun ouders te vertellen dat ze worden gepest. Als ouder is het moeilijk om door te hebben hoe het er op school aantoe gaat, maar er zijn wel signalen die erop wijzen dat je kind wordt gepest. Denk aan de volgende dingen:

  • Cijfers van je kind gaan plotseling achteruit.
  • Je zoon of dochter komt vaak te laat op school om de speeltijd te vermijden.
  • Je kind heeft vaak last van buik- of hoofdpijn
  • Het karakter van je zoon of dochter verandert
  • Je zoon of dochter reageert verdrietig of boos wanneer hij of zij een berichtje krijgt via social media

Herken jij je zoon of dochter in een van deze dingen? Wellicht wordt het tijd om (voorzichtig) met hem of haar te praten. Is jouw zoon of dochter ooit gepest en wat deed je eraan? Deel je ervaring en tips in de reacties.

Bron: Purewow & Libelle | Beeld ter illustratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.