Meteen naar de inhoud
Home » Hoeveel geld geef je eigenlijk aan het bruidspaar als je te gast bent? Wij hebben het antwoord!

Hoeveel geld geef je eigenlijk aan het bruidspaar als je te gast bent? Wij hebben het antwoord!

  • door

Hoeveel geef je op een bruiloft?

Zodra de lente en zomer weer om de hoek komen kijken regent het doorgaans huwelijksuitnodigingen; het trouwseizoen is weer van start gegaan. Dikke kans dat jij ook een uitnodiging op de mat krijgt een dezer dagen! Tegenwoordig vragen veel bruidsparen om geld als huwelijkscadeau, zodat ze zelf iets kunnen kopen waar ze ook iets aan hebben. Heel begrijpelijk, maar als gast op een huwelijk is het soms lastig. Want wat voor bedrag geef je?

Lees verder onder de foto

Volgens de etiquette is het eigenlijk not done dat een bruidspaar een envelopje vraagt op de huwelijksdag. Het probleem hiermee is dat het bruidspaar letterlijk kan zien hoeveel je aan hun geeft en dat kan mensen nogal in verlegenheid brengen, omdat het veel óf juist wat ‘weinig’ is. Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel geld je nu ‘hoort’ te geven als cadeau, het is immers nog geen gevestigde huwelijkstraditie.

Categorieën
De gasten op een bruiloft worden grofweg onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Collega’s en kennissen
  2. Vrienden en familie
  3. Naaste familie en beste vrienden

Nu hoort er bij geen enkele categorie een vast bedrag; het gaat er in de eerste plaats om wat je zelf kunt missen. Je hebt wellicht al geld uitgegeven op het vrijgezellenfeest of een outfit omdat de dresscode daarom vraagt. Over het algemeen is men het erover eens dat collega’s en kennissen een bedrag tussen de €20,- en €40,- schenken. Deze kosten hangen dan weer af van of je in je eentje komt (dan is €20,- een prima bedrag) of met z’n tweetjes. In de volgende categorie wordt iets meer gegeven, vrienden en familie geven tussen tussen de € 35,- en € 50,- of soms nét iets meer als je bijvoorbeeld als koppel schenkt terwijl je ook nog eens daggast bent. Tenslotte krijgen beste vrienden en naaste familie van de meeste mensen tussen de € 50,- en de €150 euro.

Conclusie
Het belangrijkste is dat je geeft waar je je goed bij voelt en wat je je kunt veroorloven, óók als dit veel hoger of lager dan de richtlijnen is. Het bruidspaar heeft je tenslotte uitgenodigd omdat ze je er graag bij willen hebben en niet omdat je met een envelopje aan komt zetten.

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.