Meteen naar de inhoud
Home » Dit is waarom pittig eten goed is voor je gezondheid.

Dit is waarom pittig eten goed is voor je gezondheid.

  • door

Kruidig voedsel is erg populair in sommige culturele keukens. Mexicaans eten, Indiaas eten en Thais eten hebben allemaal verschillende niveaus van intensiteit qua pittigheid. Er zijn mensen die dit heerlijk vinden maar er zijn ook mensen die dit verschrikkelijk vinden.

Heb je overgevoelige smaakpapillen dan vind je het niet prettig om pittig te eten. De pittige smaak van cayenne peper, jalapenos, habaneros, currypasta of kurkuma kan veel meer doen dan smaak toevoegen. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze kruiden veel verrassende voordelen hebben voor je gezondheid.

Lang leven
Er moet veel meer onderzoek gedaan worden dat kruidig voedsel er voor zorgt dat je langer leeft is er toch een studie geweest in China die een aantal interessante resultaten had. De studie, uitgevoerd op 500 000 volwassene, liet zien dat het risico van overlijden verminderde met 14%. Gekruid voedsel is goed voor vele andere aandoeningen zoals kanker, hart-en vaatziekten en obesitas, maar dus ook voor een langer leven.

Humeur
Kruidig voedsel zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt, serotonine die je in een ontspannen en gelukkige stemming brengen. Serotonine kan ook helpen om stress, depressie en angst te verminderen. Dus de volgende keer als je een beetje down bent kies er dan voor om een beetje hot saus in je eten te doen, je zal ervan opfleuren.

Gewichtsverlies
Onderzoekers hebben bewezen dat pittig eten niet alleen je metabolisme verhoogt maar ook je hongergevoel onderdrukt. Het verlangen naar zoetige en hartige lekkernijen is verleden tijd. In 2011, is er een studie geweest waaruit is gekomen dat het eten van rode pepers je sneller calorieën laat verbranden en je eetlust onderdrukt.

Buikpijnen
Kruidig voedsel heeft een slechte reputatie als het gaat om maagpijn, maar studies tonen aan dat pittig eten juist goed is voor je maag. Het eten van kruidig voedsel helpt daadwerkelijk zweren voorkomen en vermindert de hoeveelheid maagzuur in je maag. De capsaïcine in hete pepers vallen de bacteriën aan die maagzweren vormen in je maag.

Sinussen
Een pittige maaltijd kan helpen bij het reinigen van je sinussen en je slijmvliezen oplossen. Hete pepers zijn ook een rijke bron van vitamine A, die helpt om je slijmvliezen te versterken en je immuunsysteem te beschermen tegen veel voorkomende ziekten.

Voorkomt hartproblemen
Talloze studies hebben aangetoond dat mensen die in landen wonen waar er pittig wordt gegeten minder hartaanvallen en hart-gerelateerde ziekten hebben dan andere landen waar er minder pittig wordt gegeten. Hete pepers zorgen voor een lagere LDL-cholesterol en verhoogde HDL-Cholesterol in je lichaam. HDL cholesterol verbetert de bloedcirculatie, terwijl teveel LDL cholesterol kan leiden tot hoge bloeddruk en diabetes. Paprika’s zijn ook rijk aan antioxidanten, die essentieel zijn voor gezondheid van het hart zijn.

Kankerpreventie
Volgens recent onderzoek uitgevoerd door medische professionals, heeft de capsaïcine die is gevonden in hete pepers invloed op de kankercellen en kan het leiden tot een kankerbextrijdende medicijn. Curcumine, gevonden in de meeste curry poeders en pasta’s, is ook bewezen om de groei van kankercellen remmen in laboratoriumproeven.

Negeer de mythes over de gevaren van kruidig voedsel en de gemeenschappelijke misvattingen dat het eten van kruidig of pittig voedsel een gat in je maag kan veroorzaken. Start met een beetje peper en je zal zien dat je eraan kan wennen. Niet alleen krijg je lekkerder eten, je lichaam zal je enorm bedanken!

Deel dit met je vrienden en familie zodat ook zij weten wat de voordelen zijn van pittig eten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.