Meteen naar de inhoud
Home » De politie waarschuwt voor deze Facebooktrend, maar voor de moeder is het te laat. De foto’s vielen namelijk in verkeerde handen …

De politie waarschuwt voor deze Facebooktrend, maar voor de moeder is het te laat. De foto’s vielen namelijk in verkeerde handen …

  • door

Het is een zwoele zomerdag: in een openbaar zwembad fotografeert een moeder haar dochter met de smartphone. De foto wil ze op Facebook delen, als bijdrage aan de zogenaamde “Motherhood Challenge”, die de mooiste foto’s die moeders van hun kinderen maakten publiceren. De moeder neemt de “uitdaging” aan en laadt de foto van haar dochter in badpak op. Wat er daarna gebeurt, had ze perfect kunnen verhinderen moest ze naar deze waarschuwing geluisterd hebben:

foto1-1

“Hou alsjeblieft op om foto’s van jullie kinderen voor iedereen zichtbaar op Facebook en co te posten. Bedankt!”

“Ook ik heb recht op privacy!”

Voor deze moeder komt deze waarschuwing te laat: onderzoekers vonden de foto’s van haar dochter op een kinderporno-website. Er bestaan blijkbaar mensen die sociale netwerken afspeuren naar kinderfoto’s om er een handeltje in te drijven. De moeder heeft het de daders erg eenvoudig gemaakt door de foto van haar dochter gewoon voor iedereen zichtbaar op Facebook te plaatsen.

Niet alleen in Nederland – maar wereldwijd waarschuwen experts en politie de ouders om kinderfoto’s niet op Facebook te publiceren, en dat omwille van vier goede redenen:

  1. Kinderfoto’s spelen in de kaart van stalkers en zedendelinquenten: vreemden kunnen deze foto’s in handen krijgen en de woonplaats van de kinderen en de ouders achterhalen.
  2. Kinderfoto’s geven een slecht voorbeeld inzake databescherming: ouders geven het signaal dat het oké is om eender wat te publiceren.
  3. Kinderfoto’s maken identiteitsdiefstal eenvoudiger: vreemden kunnen met deze foto’s valse profielen aanmaken om zo andere kinderen op het internet te benaderen.
  4. Kinderfoto’s leiden tot pesten: de ouders vinden deze foto’s zeer schattig, maar nadien in de puberteit leiden deze foto’s vaak tot pestgedrag.

In vele landen wordt er nu over nagedacht om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van kinderen te versterken. Als voorbeeld geldt Frankrijk: daar kan de publicatie van een foto zonder toestemming van de persoon een geldboete opleveren tot 45.000 euro of een gevangenisstraf tot een jaar – een strenge wet die ook tussen ouders en kinderen geldt.

foto2-1

In tijden van gezichtsherkenning en identiteitsdiefstal moet je echt goed nadenken voor je foto’s online plaatst.

DEEL deze belangrijke waarschuwing met iedereen die je kent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.