Waarom je nooit oude zonnebrandcrème moet gebruiken

Nu de zon weer schijnt, is het ontzettend belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème. Als je het echter niet in huis hebt en tóch in de zon wilt zitten, is het heel verleidelijk om een oude tube te gebruiken. Maar dat kun je maar beter niet doen.

We weten allemaal dat smeren belangrijk is, om niet te verbranden en de schadelijke straling van de zon tegen te gaan. Maar sla vanaf nu dus ieder jaar een verse fles zonnebrandcrème in, zodat je niet voor niks smeert.

Vitamine D
Liefhebbers van de zon, opgelet. Het is heerlijk om in de zon te zitten en tot op zekere hoogte ook goed voor je gezondheid. Met slechts 15 minuutjes zon per dag tank je normaal gesproken al voldoende vitamine D bij. Ook maakt je lichaam in de zon het gelukshormoon endorfine aan. Maar helaas zit er ook een keerzijde aan veel in de zon zitten. Erg goed voor je huid is het namelijk niet.

Insmeren
Om huidveroudering en huidbeschadiging te voorkomen, is het dan ook algemeen bekend dat je je goed moet insmeren voordat je de zon in gaat. In de crème kan het beste minimaal SPF 30 zitten, want zo bescherm jij je huid het beste. Duur hoeft de zonnebrandcrème helemaal niet te zijn, want goedkope varianten beschermen net zo goed, meldt het KWF. Dat scheelt toch weer in de kosten tijdens een zonvakantie met het gezin.

Oude zonnebrandcrème
Maar ook al vind je ergens een tube van vorig jaar die nog bijna vol is, maak niet de fout om deze dan gewoon weer te gaan gebruiken. Het KWF vertelt ons namelijk dat de werking van de crème aanzienlijk afneemt, door de blootstelling aan warmte en licht. Een geopende tube is niet langer dan een jaar huidbaar.