Meteen naar de inhoud
Home » De vrouw neemt een inspannende yogapose in. Als ze haar benen spreidt merkt ze wat er gebeurt is.

De vrouw neemt een inspannende yogapose in. Als ze haar benen spreidt merkt ze wat er gebeurt is.

  • door

Stephanie Góngora is yogalerares, die regelmatig foto’s en video’s van haar werk op de social media kanalen openbaar maakt en die op Instagram meer dan 256.000 fans heeft.

Net toen ze bezig was aan een video met een serie van veeleisende positie voor geoefende yoga-beoefenaars merkte ze plotseling iets wat elke vrouw wel kent. Haar tampon had zich volgezogen en bloed begon door haar broek te lekken.

Stephanie denkt kort na of ze het helemaal moet afbreken maar beslist dan anders. Ze trekt extra witte leggings aan en keert terug voor de camera.

Terwijl ze zich door haar oefeningen werkt ontstaat een duidelijk, goed zichtbare rode vlek in haar kruis.

De video werd al meer dan 200.000 maal gezien en krijgt grote bijval als ook grote verontwaardiging.

“Honderden van jaren van onze cultuur hebben ervoor gezorgd dat we ons schamen te bloeden”, schrijft Stephanie bij haar video. Hou ermee op daar zo op te letten die het overleven van onze soort garandeert. Begin erover te praten. Voedt uw dochters op. Leg uit dat het zowel een ergernis als ook een zegen kan zijn, maar NOOIT iets waarvoor je je moet schamen. Voedt uw zonen op zodat ze niet ineenkrimpen als ze het woord ‘tampon’ horen. Zodat ze de kruisweg van schaamte en intolerantie niet voortgaan als een meisje door haar shorts heenbloedt.”

Het is belangrijk voor haar te laten zien waarom ze haar statement zo overduidelijk gemaakt heeft. “Het is mij gelukt dat mensen over het stigma van de menstruatie spreken, iets waarover zo lang gezwegen is. Het is echt niet zo alsof ik vanaf aan zomaar overal ga lopen bloeden.”

De duidelijkheid van Stephanie’s boodschap is zeker niet voor ieder. Uiteindelijk wil niemand per sé de intiemste lichaamsfuncties van andere mensen met grote letters in het gezicht geworpen worden.

Maar misschien is dat ook precies het punt. Als de verontwaardiging wegvalt en het thema met meer ontspannenheid tegemoet getreden kan worden, misschien zijn dan ook geen expliciete video’s meer nodig. Het zou geen thema meer zijn en niemand zou zich daarvoor moeten schamen. Een mooi ideaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.