Belgische kroonprinses Elisabeth (17) wil nog geen geld en verplichtingen

De oudste dochter van het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, kroonprinses Elisabeth (17) zou vanaf herfst dit jaar een flinke toelage krijgen. Toch houdt de tiener deze dotatie liever nog even af om een zo normaal mogelijk leven te kunnen blijven leiden.

Op 25 oktober 2019 wordt ze namelijk 18 jaar en dan heeft ze recht op de zogenoemde dotatie. Maakt ze aanspraak hierop, dan zou ze onder meer een eigen koninklijke huishouding moeten hebben, een agenda vol verplichtingen en personeel in dienst. En dat houdt ze, in overleg met haar ouders, nog maar even op afstand.

Studeren
De prinses zit namelijk momenteel nog in Wales op de middelbare school ‘Atlantic College’. Wanneer ze hiermee klaar is, gaat ze waarschijnlijk in het buitenland studeren. En misschien krijgt ze ook nog een militaire opleiding.

Het bedrag
De toelage voor Elisabeth zal de regering bepalen, maar zal zo’n 920.000 euro per jaar zijn, dus ongeveer 2500 euro per dag. Dat is evenveel als haar opa koning Albert. Politiek ligt de zaak moeilijk, omdat partijen in België pleiten voor de afschaffing van dotaties.

De 2 jaar jongere kroonprinses Amalia zal vanaf haar 18e ook aanspraak kunnen maken op een flinke dotatie.

koningin mathilde